oil 1205635 960 720 1 - O nama

Proizvodimo preparate od lekovitih biljaka i 100 % prirodanih sastojaka vrhunskog kvaliteta, čija je efikasnost dokazana, a delotvornost sastojaka potvrđena eksperimentalnim i kliničkim testovima. Proizvodnja je zasnovana na tradicionalnoj recepturi, koja je usavršena najnovijim medicinskim i naučnim istraživanjima, po stručno definisanom tehnološkom postupku, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse.

logo stari - O nama

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Marinković iz Kragujevca registrovano je za proizvodnju lekovitog i začinskog bilja. Ja sam Dragan Marinković, magistar bioloških nauka, i vodim ovu nasleđenu tradiciju prerade lekovitih biljaka i stvaranja vrhunskih fitopreparata, melema, čajeva, i prirodne kozmetike.

Ova priča počinje mnogo pre mene, na zapadnom obronku Šumadije, u idiličnom selu Grivac, gde se netaknuta priroda isprepliće s tradicionalnom srpskom gostoljubivošću. Moj deda Pavle Marinković, hrabro se vraćajući iz prvog svetskog rata, doneo je sa sobom ne samo iskustvo i hrabrost, već i tajne fitoterapije koje je naučio dok je radio kao bolničar u bolnici na ostrvu Krf. Nakon povratka u Grivac, deda Pavle je postao spasitelj i lekar svom selu, jer u tom vremenu nije bilo lekara u blizini. Njegova ljubav prema lekovitom bilju preneta je na mog oca Đorđa, koji je kao biolog radio u školama širom Srbije, ali se istovremeno bavio proučavanjem i sakupljanjem samoniklog lekovitog bilja, inspirisan dedinim znanjem. Autor je knjige Fitoterapija-zdravlje iz prirode (1989. godine), kao i brojnih radova objavljenih u časopisima širom bivše Jugoslavije.

Svoje znanje i ljubav prema prirodi i biljkama preneo je na mene, tako das am odlučio sam da dalje razvijem porodično nasleđe. Nakon studija biologije, magistrirao sam na Instituru za botaniku Biološkog fakulteta u Beogradu, kod akademika prof.dr Vladimira Stevanovića, duboko se posvetivši proučavanju biljnog sveta. Rad na istraživanju i racionalnoj upotrebi lekovitog bilja na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu pod mentrstvom jednog od najboljih farmakologa u Srbiji prof. dr Slobodana Jankovića, dodatno me je obogatio iskustvom. Učestvovanje u ekološkim udruženjima i zaštita prirodnih dobara i životne sredine dodatno su me povezali s prirodom i njenim blagodetima.

Učesnik sam i predavač na velikom broju treninga i seminara širom Evrope i Azije. Završio sam edukaciju iz oblasti izrade prirodne kozmetike u Srbiji, a zanje usavršavao u školama prirodne kozmetike iz  Amerke, Australije, Velike Britanije i Hrvatske. Dobitnik sam brojnih priznanja i nagrada. Autor sam formulacija brojnih fitopreparata i prirodne kozmetike.

Danas, s ponosom nastavljam porodičnu tradiciju i predstavljam vam naše prelepe proizvode. Naše bogatstvo leži u pažljivoj pripremi biljaka za proizvodnju. Sa posebnom pažnjom biramo najkvalitetnije biljke koje zatim pažljivo prerđujemo kako bismo zadržali sve njihove lekovite osobine. Naši fitopreparati su rezultat dubokog znanja, naučne ekspertize i ljubavi prema prirodi koju nosimo u srcu.

Ukoliko imate zdravstvene probleme, želite ojačati imunitet ili poboljšati opšte zdravlje, naši fitopreparati  su pravo rešenje za vas. Garantujemo kvalitet i bezbednost naših proizvoda.

Naša prirodna kozmetika takođe je plod dugogodišnjeg istraživanja i posvećenosti. Koristimo samo najbolje sastojke iz prirode kako bismo stvorili kozmetiku koja neguje vašu kožu na najnežniji način, pružajući joj sve što joj je potrebno za zdrav i blistav izgled.

Dragi naši potencijalni kupci, pozivamo vas da se pridružite našoj porodičnoj priči i otkrijete blagodeti koje priroda nesebično pruža. Sledite nas na društvenim mrežama kako biste saznali više o našim proizvodima, zdravom načinu života i prirodnim lekovitim receptima. Vaša podrška nam znači svet, jer svaki vaš korak ka zdravijem životu vodi nas ka ostvarenju naše vizije – da svet bude mesto gde priroda i čovek žive u harmoniji. Hvala vam što ste deo naše priče!

Osnivač sam Instituta za  racionalnu fitoterapiju “PlantEKO“ iz Kragujevca. Naši ciljevi su promocija i primena racionalne fitoterapije, holistički pristup zdravlju, proučavanje i pravilna upotreba lekovitog bilja i njegovo kontrolisano sakupljanje.

Naš multidisciplinarni tim čine iskusni stručnjaci različitih profila, a saradnici su eminentni stručnjaci sa fakulteta Medicinskih nauka, Instituta za biologiju i Instituta za hemiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu (doktori i magistri medicinskih, farmaceutskih, hemijskih i bioloških nauka), kao i lekari specijalisti različitih profila.

Racionalnu fitoterapija predstavlja savremeni koncept primene biljnih preparata, zasnovan na načnim saznanjima i eksperimentalnim rezultatima, nastao iz potrebe da se fitoterapija unapredi, kako bi njihova primena postala efikasnija i bezbednija. Holistički pristup sagledava čoveka u širem kontekstu, uključujući i sredinu u kojoj živi. Temelj holističkog pristupa zdravlju je da je čovek aktivan i ravnopravan učesnik u procesu lečenja i snosi deo odgovornosti za njegov ishod lečenja. Naučno istraživanje pravilne upotrebe lekovitog bilja veoma je važno, kako bi se sprečili neželjeni efekti, kao i kontrolisano sakupljanje i očuvanje biljaka na prirodnim staništima, kako se zbog nestručne i neplanske eksploatacije ne bi ugrozio njihov opstanak u prirodi.

tea 1309015 960 720 - O nama

Za proizvodnju preparata se koriste samonikle lekovite biljke koje se sakupljaju u ekološki čistim područjima ili gaje bez upotrebe zaštitnih sredstava, pod nadzorom stručnjaka. Njihova prerada vrši se pod nadzorom farmaceuta, po detaljno propisanoj procedure za svaku biljnu vrstu. Sve biljne sirovine zadovoljavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti i kontrolisane su na Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”. Ostli sastojci su najkvalitetnija etarska ulja, biljna ulja i voskovi iz celog sveta, sa svim neophodnim sertifikatima.